Проведено аудит банка тестових завдань для ЗНО

В Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили про проведення зовнішнього аудиту банка тестових завдань центру, що відбувся за підтримки Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI) протягом травня – липня 2014 року.


Метою аудиту стала оцінка поточного стану банка та підготовка обґрунтованих рекомендацій щодо поліпшення його роботи. До аудиту було залучено фахівців, які мають досвід роботи в галузі освітніх вимірювань та не є працівниками Українського центру оцінювання якості освіти.

За інформацією УЦОЯО, Результати аудиту свідчать, що протягом останніх років в центрі було створено велику базу тестових завдань і автоматизовану інформаційну систему, здатну підтримувати роботу працівників УЦОЯО з цією базою.

Також фахівцями центру розроблено технологічний цикл розроблення тестових завдань і тестів ЗНО, який містить усі необхідні процедури, що забезпечують наповнення банку завдань і компонування тестів та в цілому відповідає загальноприйнятим вимогам до розроблення аналогічних тестів.

Результати аудиту свідчать, що розроблена технологія апробована в процесі підготовки тестів для проведення ЗНО протягом декількох років і підтвердила можливість забезпечення на її основі всіх функцій, пов’язаних з розробленням якісних ТЗ і тестів ЗНО.

"Недоліком існуючих процедур є значна частка ручної роботи. Це може призводити до додаткових помилок при введенні даних до АІС і знижує продуктивність праці учасників процесу", - зазначають в УЦОЯО.

Аудитом визначено, що практичне використання банку тестових завдань ускладнене через недосконале програмне забезпечення, яке використовується в УЦОЯО, відсутність он-лайн можливостей для роботи із розробниками тестових завдань/експертами/методистами, а також через те, що це програмне забезпечення декілька разів удосконалювалося в процесі використання без здійснення суттєвих системних змін.

В УЦОЯО зазначають, що перспективи подальшого вдосконалення банку тестових завдань вимагають розроблення нової версії АІС БТЗ, але до її впровадження доцільно використовувати існуючу АІС.

"Існуюча система апробації тестових завдань має певні проблеми, зокрема, це питання мотивування учнів та адміністрування тестування в навчальних закладах, тому потрібно розробити механізм комп’ютерної апробації тестових завдань та здійснити його пілотні випробування", - йдеться у загальних висновках проведеного аудиту.

Також громадськими експертами сформулювано ряд пропозицій щодо поліпшення роботи банку тестових завдань УЦОЯО.

За наслідками аудиту було підготовлено звіт "Аудит банка тестових завдань", який містить ґрунтовний аналіз поточного стану та ряд слушних зауважень щодо вдосконалення роботи БТЗ та його програмного забезпечення (АІС "БТЗ").

Кiлькiсть переглядiв: 216

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.