Атестація з відзнакою

Атестація – основна форма державного контролю за діяльністю позашкільних навчальних закладів, яка здійснюється один раз на 10 років з метою реалізації єдиної державної політики у сфері позашкільної освіти і спрямована на визначення ефективності освітньої діяльності, результативності навчально-виховного процесу, аналізу перспектив розвитку та потенційних можливостей позашкільного закладу, плану їх впровадження.

Згідно з графіком проведення атестаційної експертизи навчальних закладів у період з 13 по 27 січня 2014р. проведено атестаційну експертизу міського Центру науково-технічної творчості, яку здійснювала міська експертна комісія у кількості 11 спеціалістів – представників управління освіти.

Основним напрямком діяльності міського Центру науково-технічної творчості, відповідно до Положення про центр, будинок, клуб науково-технічної творчості учнівської молоді, станцію юних техніків, є науково-технічний, що передбачає залучення вихованців до активної діяльності з набуття техніко-технологічних умінь та навичок, розширення наукового світогляду, підготовку до активної науково-дослідної роботи та оволодіння практичними уміннями та навичками з технічних видів спорту, організацію змістовного дозвілля.

Сьогодні на базі міського Центру науково-технічної творчості працює 11 гуртків(25 груп), в них навчається 365 дітей, які здобувають додаткову освіту у відділах: початково-технічному; науково-технічному; спортивно-технічному; обчислювальної техніки і програмування; декоративно-ужиткового мистецтва.

ЦНТТ також є координатором у місті роботи з науково-технічної творчості, організовує та проводить міські заходи, залучаючи до участі у них дітей та учнівську молодь. До проведення заходів залучаються батьки вихованців, громадськість міста. Серед традиційних заходів – дні відкритих дверей для учнів шкіл міста; природоохоронні акції «Майбутнє лісу– у твоїх руках!»; захист творчих доробок гуртківців; майстерня новорічних подарунків; виставка креативних новорічних ялинок; акція «Листівка для ветерана»; «Подарунок матусі» та інші.

З метою підвищення ролі науково-технічного творчості, розвитку і підтримки стійких інтересів вихованців, їх обдарувань, самовизначення щодо майбутньої професії, ЦНТТ співпрацює з Українським державним центром позашкільної освіти, Дніпропетровським обласним центром науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді, Федерацією авіамодельного спорту України (підготовка авіамоделістів закладу до участі в спортивних змаганнях високого рівня), з Національним центром аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Державного космічного агентства України. Завдяки плідній співпраці вихованці освітнього закладу беруть участь в інтерактивному проекті «Віртуальна аерокосмічна школа», що є складовою Інтернет-проекту «Обласна електронна школа» в рамках регіонального інноваційного проекту «Новій Дніпропетровщині - новий стандарт освіти». Гуртківці ЦНТТ з 2012 року - слухачі школи. Заслуговує на увагу співпраця педагогічного та учнівського колективів з Марганецьким лісовим господарством в реалізації проекту « З любов’ю до рідної землі» - педагогами та вихованцями висаджено більше 1000 дерев.

Вихованці позашкільного закладу постійно беруть активну участь у міських, обласних, Всеукраїнських, Міжнародних заходах, конкурсах, змаганнях.

Так, протягом 2013 року 96 вихованців ЦНТТ взяли участь в обласних конкурсних заходахі посіли 45 призових місць, у Всеукраїнських – 10 учасників та 11 призових місць, у Міжнародних – 3 учасники та 3 призових місця.

За останні роки серед вихованців Центру - лауреат обласного конкурсу «Світоч Придніпров’я», переможці міського конкурсу «Обдаровані діти - надія України» (4 гуртківця). Семеро вихованців внесені до обласного інформаційного банку «Надія ХХІ століття».

Протягом дев’яти років команда авіамодельного гуртка - переможець обласних змагань з авіамодельного спорту учнівської молоді (мікромоделі літаків), п’ять років поспіль - переможці в командному заліку, призери та переможці за окремими класами в особистій першості всеукраїнських змагань з авіамоделювання. Протягом останніх двох років вихованці гуртка авіамодельного спорту беруть участь у міжнародних змаганнях і досягають в них високих результатів. В 2012 році - команда авіамоделістів Центру - бронзові призери Чемпіонату світу з авіамодельного спорту серед юніорів, в 2013 році- переможці Чемпіонату Європи серед юніорів, спортсмени - володарі І, ІІІ місць в особистій першості. У 2012- 2013 навчальному році вихованцями авіамодельного гуртка ЦНТТ було встановлено 4 рекорди України.

Результативність участі вихованців, слухачів Центру у міжнародних, всеукраїнських, обласних заходах з усіх напрямків діяльності забезпечується завдяки кропіткій роботі педагогічного колективу закладу, який теж активно презентує досвід роботи з організації науково - технічної творчості на Всеукраїнських, обласних, міських виставках педагогічної творчості. У 2010 році міський Центр науково-технічної творчості став переможцем обласного щорічного конкурсу на найкращий педагогічний колектив з розвитку науково-технічної творчості в номінації «Формування іміджу позашкільного закладу»; у 2011році – в номінації «Впровадження ефективних методичних засобів пошуку обдарованих дітей для участі в роботі малої академії наук»; у 2012 році – в номінації «Створення інтегрованої системи взаємодії загальноосвітнього та позашкільного навчального закладу».

Атестаційна експертиза показала, що педагогічний колектив позашкільного закладу забезпечує повністю реалізацію державної політики в галузі освіти, виконання вимог чинного законодавства, завдань, визначених Національною доктриною розвитку освіти України. Діяльність міського Центру науково-технічної творчості у сфері позашкільної освіти за науково-технічним напрямом відповідає високому рівню. Експертна комісія управління освіти міста Марганця запропонувала Дніпропетровській регіональній експертній раді визнати міський Центр науково-технічної творчості атестованим з відзнакою.

Кiлькiсть переглядiв: 179

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.