Круглий стіл «Наступність у роботі ДНЗ та початкової школи»

11 грудня на базі ЗОШ № 1 відбувся круглий стіл з питання наступності в роботі дошкільних навчальних закладів та початкової школи. У роботі взяли участь методист ДДО Коваль А.Ю., вихователі дитячих садків міста та учителі перших класів.

У своєму виступі Коваль А.Ю. наголосила, що актуальна проблема сьогодення – встановити наступність між дошкільними навчальними закладами і початковою школою, а також визначити форми роботи з дітьми, які не відвідують дошкільні заклади. Оскільки головним напрямом державної політики у сфері виховання проголошено особистісно-орієнтований підхід до дитини, а освіта трактується як процес, спрямований на розширення можливості компетентного вибору особистістю життєвого шляху, на її саморозвиток, то пріоритетними в оцінці ефективності виховання мають бути гуманітарні критерії благополуччя і розвитку дитини як особистості. Отже, основне педагогічне завдання дорослих – створити сприятливі умови для повноцінного життя дошкільника, для реалізації ним свого природного потенціалу (фізичного, психологічного, соціального), для прояву свого індивідуального обличчя. ЇЇ виступ продовжили вихователь-методист ДНЗ № 10 Лазаренко А.А. та практичний психолог НВК № 8 Штраус Т.М.

Якщо дошкільна освіта якісно змінилася у плані розумінні цілей підготовки дитини до школи та реалізації її вікових можливостей, то й початкова школа не може лишатися у межах давніх уявлень про опору тільки на предметну готовність своїх найменших учнів у навчанні. Про це говорили у своїх виступах учителі початківці Лисенко Л.М. (НВК № 8), Трофіленко В.А.(ЗОШ № 9), Шамрай Н.В.(ЗОШ № 11).

Підсумком плідної роботи стали спільно вироблені рекомендації – ввести в практику організацію загальних форм методичної роботи для педагогів дошкільних установ та початкової школи. Це педагогічні ради, методичні об'єднання, педагогічні мости, методичні всеобучі, педагогічні діалоги, круглі столи, творчі лабораторії, методичні вітальні, творчі звіти, авторські школи, семінари, семінари-практикуми, презентація досвіду роботи, прес-конференції, методичні фестивалі, панорами творчих ідей і знахідок тощо.

Кiлькiсть переглядiв: 278

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.